<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Global e-waste monitor 2020; toename van 21% in 5 jaar tijd

De manier waarop we onze Electrical en Electronic Equipment (EEE) produceren, consumeren en afvoeren is onhoudbaar geworden. De derde editie van The UN Global E-Waste Monitor 2020 biedt uitgebreide en alarmerende inzichten.

Elektrische en elektronische apparatuur, zoals mobiele telefoons en computers hebben het leven voor miljarden mensen over de hele wereld verbeterd. Nederland is al een aantal jaren koploper in Europa met de meeste huishoudens die toegang tot internet hebben. In 2020 bijna alle Nederlandse huishoudens (97 procent) thuis een internetaansluiting. Ook de toename van smart devices is opzienbarend.

Global e-waste monitor

 

"De Global E-waste Monitor belicht het prangende probleem van e-waste management in de huidige digitaal verbonden wereld, omdat de manier waarop we elektronische apparaten produceren, consumeren en afvoeren onhoudbaar is geworden. Het monitoren van e-waste stromen zal bijdragen aan de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.” - Doreen Bogdan-Martin, Director, Telecommunication Development Bureau, International Telecommunication Union (ITU).

Belangrijkste punten uit het rapport

Het rapport toont een groei van maar liefst 21 procent in de wereldwijde gegenereerde hoeveelheid e-waste sinds 2014. Deze stijging is hoofdzakelijk toe te schrijven aan:

  • hogere EEE-verbruikspercentages (3 procent groei per jaar)
  • kortere levenscycli en
  • beperkte reparatiemogelijkheden.

Het rapport voorspelt ook dat in 2030 wereldwijd de hoeveelheid e-waste (afgedankte producten met een batterij of stekker) de 74 Mt zal bereiken. Dat is bijna een verdubbeling van de hoeveelheid e-waste in 16 jaar.

Europa staat wereldwijd op de eerste plaats op het gebied van de productie van e-waste met 16,2 kg per hoofd van de bevolking. Oceanië is krappe tweede (met 16,1 kg), gevolgd door Amerika (met 13,3 kg). Azië en Afrika noteren veel lager; respectievelijk 5,6 en 2,5 kg.

sorteren en recycleren 500x280

 

Het aanpakken van e-waste draagt bij aan de aanpak van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

“De hoeveelheid elektronisch afval stijgt de afgelopen vijf jaar drie keer zo snel als de wereldbevolking en 13 procent sneller dan het mondiale BBP. Deze sterke stijging zorgt voor een aanzienlijke druk op het milieu en de gezondheid en toont aan dat de vierde industriële revolutie dringend moet worden gecombineerd met een circulaire economie" - Antonis Mavropoulos, President, International Solid Waste Association (ISWA).

 

Uitdagingen die de UN Global E-waste Monitor 2020 aan het licht brengt:

  1. Formele inzamelings- en recyclingactiviteiten lopen niet in lijn met de wereldwijde groei van e-waste.
  2. e-Waste kan een negatieve invloed hebben op de menselijke gezondheid en het milieu als het niet op een milieuvriendelijke manier wordt beheerd.
  3. e-Waste biedt mogelijkheden om een circulaire economie te creëren via gebruikte apparatuur en hoogwaardige materialen.
  4. e-Waste kan leiden tot het onnodig verlies van schaarse en waardevolle natuurlijke materialen. Door hoogwaardige zeldzame materialen, zoals goud, platina en kobalt,  niet te recyclen zet de beschikbaarheid van deze natuurlijke hulpbronnen onder druk.

Het rapport stimuleert een continue aanpak van e-waste en moedigt alle activiteiten in relatie tot een duurzame samenleving en een circulaire economie aan.

Het rapport signaleert ook kansen en mogelijkheden:

  1. Een systeem waarin alle gebruikte producten worden verzameld, zorgt ervoor dat materialen of onderdelen opnieuw kunnen worden geïntegreerd in nieuwe producten om zo de behoefte aan nieuwe grondstoffen, afvalverwijdering en energie te verminderen;
  2. Nieuwe economische groei, dankzij "groene" banen en zakelijke kansen;
  3. Verlaging van de CO2-uitstoot.

shutterstock_1940077726 (2)

 

Econocom helpt e-waste te verminderen

Als duurzame digitale dienstverlener ondersteunt Econocom organisaties bij het verantwoord en milieuvriendelijk hergebruiken van IT-apparatuur en mobiele devices.

Dat doen wij o.a. door organisaties te stimuleren om digitale technologie een traceerbaar tweede leven te geven en hen daarbij optimaal te faciliteren.

Ontdek onze Second Life IT mogelijkheden

 

Contact

Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten van gedachten te wisselen over de mogelijkheden? Vul ons contactformulier in of stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com. We praten graag met je verder!

 

Econocom;

een kwestie van economisch denken.

 

 

Deel dit artikel op