<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Wanneer start de digitalisering van het rode potlood?

De digitalisering is in praktisch ieder aspect van het leven zichtbaar; van het ziekenhuis van de toekomst tot digitale leermiddelen op scholen of het gebruik van gezichtsherkenning in de retail. Alleen als het gaat om het uitbrengen van je stem tijdens verkiezingen, is dit nog niet echt het geval. Binnenkort mogen we in Nederland ook weer naar de stembus en hier zijn we vooral bekend met papier en (het rode) potlood. Maar is tijdens de pandemie een rood potlood nog wel veilig?

 

Is de manier waarop wij stemmen nog wel van deze tijd?

 

Zorgen over veiligheid en kosten

'Nederland worstelt al jaren met stemsysteem en computers', aldus de titel van een artikel op NOS uit 2017.  In 2006 werd er in Nederland voor het laatst gebruik gemaakt van een elektronische stemcomputer. In verband met de fraudegevoeligheid van de systemen is destijds besloten om toch weer terug te gaan naar het gebruik van het stemhokje en het rode potlood. Begin 2016 is er wel een initiatiefwet bij de Tweede Kamer ingediend om het stemmen via een computer alsnog mogelijk te maken, maar dit voorstel werd enkele maanden later alsnog verworpen.

Zorgen over o.a. de veiligheid en de kosten van de systemen waren hierin het grootste struikelblok. Maar gemeentes willen graag af van het stemmen met papier en potlood. Ruim 90% van de 235 gemeenten die meewerkten aan een enquête van de NOS gaven aan terug te willen naar het gebruik van de stemcomputer, mits dit veilig kan. Hierbij kan gedacht worden aan stemprinters en elektronisch stemmen tellen. Ook het online uitbrengen van de stem behoorde volgens de gemeenten toen al tot de mogelijkheden.

Het is een gemiste kans dat daar in de afgelopen jaren niet verder op doorontwikkeld is. Juist nu we middenin een pandemie zitten, waardoor veel burgers twijfelen om uberhaupt naar de stembus te gaan, had dit voor alle aan de verkiezing deelnemende partijen het verschil kunnen maken.

 

Veel burgers twijfelen of ze nu – midden in een pandemie – wel naar de stembus willen.

 

Omarmen digitale stem-technologie geeft boost aan opkomst

Juist het omarmen van digitale technologie kan ervoor zorgen dat meer burgers willen stemmen, blijkt uit onderzoek dat naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen werd gedaan. Digitaal stemmen kan o.a. voor zorgen voor:

  • Verbetering van de integriteit en veiligheid rondom verkiezing. Het handmatig tellen van stembiljetten is een tijdrovend proces. Hoe langer dat duurt, hoe groter de kans op twijfels over de betrouwbaarheid van de uitslag wordt.
  • Een boost voor de opkomst van groepen die normaal gesproken niet of amper komen stemmen. De traditionele manier van stemmen past niet meer bij de technologiegedreven lifestyle van jonge stemmers. Nieuwe tools kunnen er dus voor zorgen dat jongeren gemotiveerder zijn om hun stem uit te brengen.

Voor de aankomende verkiezingen is het inmiddels ruimschoots te laat, maar dat mag geen reden zijn om er voor de volgende verkiezing niet opnieuw mee aan de slag te gaan.

 

Eens om de tafel zitten om van gedachten te wisselen over de digitale strategie van jouw organisatie? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Een email naar info.nl@econocom.com sturen is uiteraard ook mogelijk.

 

Econocom; een kwestie van economisch denken.

Deel dit artikel op