<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

5 voorbeelden van As-a-Service (die je soms al lang kent..)

In een economie die snel verandert, veroudert apparatuur waar je bij staat. Voor bedrijven heeft het steeds minder zin om te investeren in digitale technologie als de volgende, betere versie al binnen een maand verkrijgbaar is. In de zakelijke markt is het gebruik van diensten of producten ‘as-a-Service’ nog vrij nieuw, maar het concept is al veel langer bekend.

 

1. Personeel ‘As-a-Service’: het uitzendbureau

In Nederland zijn uitzendbureaus sinds de tweede helft van de twintigste eeuw ingeburgerd in de economie. Bedrijven schakelen een uitzendbureau in als ze, bijvoorbeeld door seizoensdrukte, extra mensen nodig hebben, maar geen vast contract willen bieden. Personeel wordt op deze manier ‘As-a-Service’ door de bureaus aan werkgevers verhuurd. Is de werknemer, om welke reden dan ook, niet meer nodig? Dan neemt men zonder hard feelings afscheid van elkaar en zijn beide partijen geholpen.

Personeel as a Service


Woonruimte ‘As-a-Service’: huurwoning en erfpacht

Een huurwoninghuur kan je ook als een service zien. Mensen die geen woning kunnen (of willen) kopen, betalen een vast bedrag per maand voor hun woonruimte. Naast een dak boven hun hoofd betalen ze ook voor al het onderhoud. Ze worden ontzien in alle reparaties die bij woningbezitters voor eigen rekening zijn.

Dit principe inspireerde de organisatie Change= tot het concept Living-as-a-Service, een community-concept voor werkende jongeren tussen de 18 en 35 jaar. De zelfstandige woonruimtes (o.a. in Amsterdam en Utrecht) met ieder hun eigen voorzieningen, inrichting en diensten tegen een vast bedrag per maand, zorgen ervoor dat de bewoners optimaal de kansen van het leven kunnen benutten.

Huurhuis: Wonen 'As-a-Service'

 

Minder alledaags zijn erfpachtconstructies. Hierbij kopen mensen een woning zonder eigenaar te worden van de bijbehorende grond. Deze constructie ligt met name in Amsterdam onder vuur. Toch zijn er ook voordelen aan erfpacht: een droomhuis dat anders onbetaalbaar is, komt voor sommige mensen ineens binnen handbereik.

3. Spijkerbroeken ‘As-a-Service’: je hele kast vol

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij 'As-a-Service' al hartstikke normaal is. Een lease-auto is daarvan waarschijnlijk de meest bekende vorm; Mobility-as-a-Service.

Minder voor de hand liggend zijn voorbeelden van goederen die tot voor kort alleen ‘in bezit’ gebruikt werden. Het Nederlandse Mud Jeans levert spijkerbroeken ‘as-a-Service’. Bedrijven als LENA bieden de kans hele garderobes te huren.

 

4. Hardware ‘As-a-Service’: geen verouderde apparatuur

Bedrijven die snel willen opschalen, of de kalmte in het vaarwater voorspellen, hebben geen behoefte aan een vast aantal computers, printers en méér dure IT-apparatuur. In een digitale wereld die snel verandert, zijn de gadgets van vandaag morgen alweer verouderd. Veel bedrijven willen daarom zonder kapitaalverlies afstand kunnen doen van hun spullen. Bezit is dan een last en een abonnementsmodel een veel betere optie.

Hardware-as-a-Service

 

5. Software ‘as-a-Service’: Geen CD-ROM meer nodig

Als je in 2020 een nieuwe laptop aanschaft, is de kans groot dat je deze zonder de vertrouwde CD-ROM of dvd-speler installeert. Software komt niet meer op een schijfje maar zijn gewoon via internet te downloaden. Je betaalt tegenwoordig niet meer voor de fysieke datadrager (‘pas op voor krassen!’), maar alleen voor het daadwerkelijke gebruik van de software.

Deze ontwikkeling gaat verder dan je in eerste instantie zou denken. Google maakt van ‘as-a-Service’-software gebruik om hardware overbodig te maken. Google Drive maakt harde schijven en USB-sticks overbodig. De nieuwe service van Google, Stadia, is een super draagbare gameconsole ‘as-a-Service’. Binnenkort kun je van elk scherm jouw spelcomputer maken. Zolang je er maar maandelijks, ‘as-a-Service’, voor betaalt.

Contact

Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten en van gedachten te wisselen? Vul ons contactformulier in, of stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com.  We praten graag met je verder!

Econocom, een kwestie van economisch denken.

 

Deel dit artikel op