As-a-Service heeft de toekomst
As-a-Service, Duurzaamheid
Weet jij wat Earth Overshoot Day is? En eigenlijk nog belangrijker, wanneer die dag is? Earth Overshoot Day is de dag waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen, die de aarde in één jaar produceert, heeft gebruikt. Denk hierbij aan drinkwater, frisse lucht, voedsel en energie. Dit jaar viel deze datum op 29 juli jl., wat ruim drie weken eerder is dan vorig jaar. Let op; dit is het wereldwijde gemiddelde. Als de Earth Overshoot Day berekend wordt op hoe wij Nederlanders leven, dan was deze datum al op 3 mei…
De hoogste tijd om daar iets aan te doen! Dat zegt ook Nancy Bocken, hoogleraar sustainable business aan de Maastricht Universiteit, in de podcast van ABN AMRO. Nancy is van mening dat de circulaire economie de toekomst heeft en daar sluit ik me volledig bij aan”, aldus Robert Kuijs, Directeur van Econocom Nederland B.V.
Producten worden diensten
In de podcast wordt gekeken hoe de wereld er in 2032 uitziet. Tegen die tijd is bezit ondergeschikt geworden aan gebruik.
Robert Kuijs: “Consumenten hebben bijvoorbeeld geen
eigen auto, wasmachine of zelfs kleding en meubels meer,
maar delen deze met elkaar, of nemen deze als dienst in een abonnementsmodel (As-a-Service) af.
Ook het World Economic Forum voorspelt dat al deze producten tegen 2032 in een dienst zijn gegoten. Hierdoor wordt de levensduur verlengd en zijn er minder nieuwe producten nodig, wat natuurlijk de run op grondstoffen en de impact op het milieu terugdringt.”
Er zijn vier strategieën in de circulaire economie:
1. Slowing the loopHierbij wordt de levensduur van het product verlengd, bijvoorbeeld door upgrades en reparaties, waardoor het zo lang mogelijk nuttig blijft. Daarnaast gaat het ook om consuminderen, waarbij we bewuster omgaan met nieuwe aankopen en er ook voor refurbished apparatuur gekozen kan worden..
2. Closing the loopHiermee wordt recycling bedoeld, oftewel het langdurig gebruik en hergebruik van materialen.
3. Narrowing the loopDit gaat over het gebruik van minder grondstoffen en energie om tot een product te komen. Denk hierbij aan minder verpakking of een kleiner/lichter product.
4. Regenerating the loopDit draait om het beter achterlaten van de wereld. Voor bedrijven is het mogelijk bij te dragen aan het verbeteren van de omgeving waarin je opereert, bijvoorbeeld door nieuwe bomen te planten.
Econocom Cyber CleanUp Week
Robert Kuijs: “Zo heeft Econocom Groep haar medewerkers de doelstelling gegeven om tijdens de European Sustainable Development Week (20 t/m 26 september 2021), onder het motto ‘Cyber CleanUp Week’ met elkaar minstens 10 miljoen e-mails uit onze mailboxen te deleten. Als we dat eind deze week realiseren, wordt er een mooi en duurzaam gebaar gemaakt.”Econocom goede partij in ondersteuning naar As-a-Service
Om als organisatie klaar te zijn voor het jaar 2032 zoals dat in de podcast wordt geschetst, is het belangrijk om nu te starten met een of meer van deze strategieën.
“Het levert je ook een prima verdienmodel op als je nu al
producten als dienst levert. Econocom is bij uitstek
een partij om daarbij te ondersteunen”, vertelt Robert Kuijs,
“We doen dit immers al jaren”.
Vergroten milieubewustzijn
De uitbraak van de COVID-19-pandemie en de bijbehorende maatregelen hebben ons milieubewustzijn vergroot. We zijn op zoek naar duurzamere producten en streven een duurzamere levensstijl na. Niet alleen de afzetmarkt voor circulaire bedrijven groeit, ook de zakelijke markt zelf is met een inhaalslag bezig op het gebied van verduurzaming.
Door bijvoorbeeld niet steeds nieuwe IT-apparatuur te kopen maar gebruik te maken van een abonnementsmodel, verlichten we niet alleen de druk op de grondstoffen, maar verlengen we ook de productlevenscyclus van de apparatuur.
Rol van de overheid
“Om deze circulariteit verder te stimuleren lijkt het mij een goed idee als de overheid de niet-duurzame aspecten (zoals grondstoffen) meer gaat belasten dan de duurzame aspecten (zoals arbeid). Daarnaast denk ik dat er meer bewustzijn mag worden gecreëerd rondom de vier strategieën en de huidige status van het milieu, bijvoorbeeld via (social-)mediacampagnes vanuit de overheid.
Als men beter op de hoogte is van de mogelijkheden rondom de circulaire economie (en hoe eenvoudig het kan zijn om hier stappen in te ondernemen), kunnen een volgende slag maken om de wereld bewoonbaar te houden”.Alles bij elkaar zijn het mooie ontwikkelingen, temeer omdat het volgens mij noodzakelijk is om in de toekomst nog over een gezonde aarde te beschikken waar we allemaal, inclusief de kinderen van onze kinderen, van kunnen genieten en de Earth Overshoot Day vanaf volgend jaar zo laat mogelijk in het kalenderjaar te laten vallen”, concludeert Robert Kuijs.
Contact
Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten om over dit onderwerp van gedachten te wisselen? Vul ons contactformulier in, stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com of bel naar 030-6358333. We praten graag met je verder!
Econocom; een kwestie van economisch denken.
Dit interview werd recent ook deels gepubliceerd op Duurzaam Ondernemen.