[NL] BLog

De digitale sportzomer van 2021

Geschreven door Econocom | juni 28, 2021

Het coronavirus gooide de sportwereld overhoop in 2020, maar dat maken we deze zomer goed. Het EK is in volle gang, de Tour de France is ook van start en op vrijdag 23 juli begint het grootste sportevent ter wereld in Tokio: de Olympische spelen. Ondanks het feit dat deze drie evenementen al even meegaan, wordt er tegenwoordig volop gebruik gemaakt van de laatste digitale technologieën om het voor jou - als kijker én bezoeker - nog interessanter te maken. 

 

Eerlijker verloop van de EK-wedstrijden

De 8e finales van het EK zijn bijna achter de rug en helaas is het Nederlands elftal op weg naar huis. Wat wel op het EK blijft is het gebruik van de video assistant referee (VAR). In het begin leverde de inzet van de VAR nog de nodige discussies op binnen de voetbalwereld, maar ondertussen blijkt dat een extra paar ogen bij cruciale momenten toch een doorslaggevende factor kunnen zijn volgens de KNVB. De VAR zorgt voor een eerlijker verloopt van de wedstrijden en uitslagen.

 

De sportzomer van 2021 start met het EK Voetbal - Afbeelding Pro Shots

 

Ook het gebruik van de doellijntechnologie, ook wel HawkEye genoemd, is hip and happening in de voetbalwereld vertelt Techbird. In de nok van het doel zitten zeven camera’s en er wordt heel precies gekeken of de bal volledig over de doellijn is geweest. Het digitale horloge van de scheidsrechter trilt en GOALLL! Op de schermen in het stadion en op de televisie wordt een animatie getoond die laat zien dat de bal over de lijn is geweest.

 

Big data voordelen

Niet alleen wordt de voetbalwereld ondersteund met digitale techniek, ook de voetballers zelf maken hier gebruik van. Hartslagmeters en GPS-trackers op vesten, geavanceerde monitoring- en camerasystemen, apps om officiële wedstrijden te volgen en trainingssessies met drones zijn slechts enkele voorbeelden.

Al deze technologieën leveren heel veel data op. Spelers weten zo alles over hun eigen spiervermoeidheid en kunnen hun prestaties evalueren gedurende een voetbalseizoen. Alle data wordt geanalyseerd en zorgt voor inzichten waarmee sporters hun prestaties verbeteren, zo wordt het verteld in het blog van trendspotter Richard van Hooijdonk.

 

Voetbal op de eetkamertafel

Hoewel de volgende ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat, kan het nu al dé manier worden waarop wij in de toekomst naar (voetbal)wedstrijden kijken: Augmented Reality (AR) op je eigen keukentafel. Onderzoekers van de Universiteit van Washington zijn bezig met het ontwerpen van een algoritme dat wedstrijden omzet naar augmented reality beelden. Op basis van 2D videobeelden en videogames zijn ze in staat om in AR de voetbalwedstrijden na te bootsen. Wellicht kijken we het WK voetbal in 2022 dus wel via een Microsoft Hololens! Bekijk hieronder de video:

 

 

Tour de Cloud

De Tour is recent in Brest, Bretagne van start gegaan. Dat digital ook in andere sporten haar opmars maakt zien we bij de 108e editie van de Tour de France. De jaarlijkse wielerwedstrijd kan van dichtbij gevolgd worden door middel van snelle internetverbindingen, betere camera’s en tracking devices op de racefietsen. Dimension Data, de officiële technologie partner in de Tour, en een van de sponsoren van het gelijknamige team, houdt zich bezig het revolutioneren van de kijker’s experience tijdens de verschillende etappes. Door rijders - in real-time - individueel te tracken krijgt de kijker een nieuwe inkijk in de wereld van het wielrennen: live snelheden, afstanden tussen individuele rijders, samenstellingen van de kopgroep(en), hoogteverschil en nog veel meer. Op die manier hoopt de organisator van de Tour de France, A.S.O, samen met Dimension Data een nieuwe generatie sportfans achter zich te scharen.

 

Team samenstellen op basis van data

De wielrenners hebben door het afleggen van het parcours en door gebruik te maken van datasystemen een goed beeld van hun sterke en zwakke punten: sneller op vlakke stukken of juist een speer in de bergen. Door de data kan de teamleiding voor elke renner een individuele strategie bepalen. En het geeft ook de mogelijkheid om een team samen te stellen rond een bepaalde vedette, aldus Techradar.

 

 

Olympische Spelen in TOKYO; medailles gemaakt van oude smartphones

De Olympische Spelen, geïnspireerd door het gelijknamige Griekse evenement in de Oudheid, start op 23 juli a.s. in Tokio. Het toernooi wordt al sinds 1877 georganiseerd en er komen steeds meer innovaties op de Spelen.

Tokio is klaar met het bouwen van een duurzaam stadion van hoofdzakelijk hout. Het stadion is CO2 neutraal door gebruik te maken van zonne-energie en windenergie.

 

Het stadion in Tokyo is duurzaam gebouwd en CO2 neutraal

 

De gouden, zilveren en bronzen medailles zijn gemaakt van e-waste. Japan heeft gerecyclede mobiele telefoons en andere elektrische apparaten van haar burgers gedoneerd gekregen Uiteindelijk zijn er meer dan 6,21 miljoen mobiele telefoons gerecycled. Deze hoeveelheid mobieltjes staat gelijk aan ca. 32 kg. goud, 3.500 kg. zilver en 2.200 kg. brons en dat is omgerekend in 5.000 Olympische medailles.

 

Medailles zijn gemaakt van e-waste

 

Ook wordt er gebruik gemaakt van robots, drones en speciale pakken die werk voor de medewerkers van het evenement en de logistiek eromheen moet verlichten.

 

Zelf sportief de zomer in?

Van al dat sporten op televisie krijg je zelf misschien ook de behoefte om fitter te worden. Hieronder vind je een aantal slimme oplossingen die helpen bij het bereiken van jouw topvorm:

  • Connected cardio
    Ook de fitness apparatuur in de sportschool wordt steeds slimmer. Uit het European Health & Fitness Market Report van Deloitte en EuropeActive bleek al dat de vraag naar slimme cardio apparatuur flink gestegen is. Sommige van deze cardio apparaten beschikken over touchscreen met Netflix, internetverbinding en de mogelijkheid om jouw eigen fitness app erop aan te sluiten. Je monitort op die manier je eigen inspanning terwijl je ondertussen naar de Tour de France kijkt.

  • Play & Be Fit met FunXtion
    Ondanks het feit dat fitness apparatuur steeds slimmer wordt, kan jezelf motiveren om te gaan sporten een uitdaging blijven. De interactieve en digitale oplossingen van FunXtion bieden een oplossing! Want door op een leuke en vooral interactieve en sociale manier binnen of buiten actief te zijn -  eventueel zelfs tegelijk met vrienden op een andere locatie -, is sporten vooral gezellige manier om in shape te blijven. Bekijk hieronder de video:

 

 

 

Investeren in digitale technologie voor sport?

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van deze innovaties, maar is de investering in technologie een obstakel? Er zijn financieringsoplossingen en services beschikbaar waardoor technologische ontwikkelingen versneld geïmplementeerd kunnen worden. Niet het bezit van apparatuur, maar het gebruik ervan staat daarbij centraal. Dit biedt de zekerheid van beheersbare kosten én de beschikking over state-of-the-art apparatuur.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Een email naar info.nl@econocom.com sturen kan natuurlijk ook.

 

Econocom; een kwestie van economisch denken.