[NL] BLog

Digitale operatiekamer: iedereen wordt er beter van!

Geschreven door Econocom | oktober 23, 2017

De digitale revolutie zorgt voor een ingrijpende verandering in de gezondheidssector en helpt ziekenhuizen om uitdagingen aan te gaan zoals betere zorgverlening, efficiëntie en de ervaring- en tevredenheid van de patiënt. Daarnaast vormen ook een aantal belangrijke trends een stimulans voor de digitalisering van de operatiekamer, denk daarbij aan de evolutie van operatietechnieken, de toename van de ambulante chirurgie, de kwaliteit en de veiligheid van de verstrekte zorg. Iedereen heeft baat bij de implementatie van een digitale operatiekamer in een ‘connected’ ziekenhuis.

 

Iedereen heeft baat bij de implementatie van een digitale operatiekamer in een ‘connected’ ziekenhuis.

 

Hightech chirurg presteert nog beter

Bepaalde zalen kunnen worden uitgerust met chirurgieschermen met een ultrahoge definitie, gekoppeld aan chirurgiemonitors van topkwaliteit (4K). Daarmee kan de chirurg zijn werk onder optimale omstandigheden uitvoeren. Een goed voorbeeld hiervan is het NUCLeUS systeem van eSATURNUS. De beelden die door de diverse gereedschappen worden gemaakt zijn rechtstreeks te bekijken op flatscreens in de operatiekamer. Deze foto's en videobeelden kunnen vervolgens direct worden toegevoegd aan het patiëntendossier voor eventueel later gebruik. Bovenop het visuele comfort dat deze nieuwe instrumenten garandeert, kan de chirurg ook vlot beschikken over de meest uiteenlopende informatie om zijn taak uit te voeren.

Dankzij het geoptimaliseerd beheer van de multimedia-streams dat voortvloeit uit de digitalisering van zijn werkruimte kan de arts in real time werken met de centraal vergaarde gegevens. Via het videoconferentiesysteem kan de chirurgische ingreep ook meteen worden uitgezonden. Het ‘live’ of uitgesteld uitwisselen van gegevens bevordert de samenwerking, het delen van kennis en het leerproces. Het systeem kan worden gebruikt om de mening van een expert op afstand te vragen, voor pedagogische doeleinden of tijdens congressen en opleidingen.

Uitgerust met de nieuwste evolutieve apparatuur blijft de chirurg bovendien voortdurend up to date met de nieuwste technologische ontwikkelingen op de markt.

 

Het NUCLeUS systeem van eSATURNUS maakt van een reguliere operatiekamer een intelligente digitale variant.

 

Concurrentievoordeel voor zorginstelling

Het digitaliseren van de operatiekamer gebeurt via een gestructureerde bekabeling en diverse aansluitingen. Dit biedt als voordeel dat elke basisinstallatie kan meegroeien met de technologische ontwikkelingen, zonder extra werk of investeringen voor het ziekenhuis. Geavanceerde technieken, onder meer voor ambulante ingrepen, kunnen geleidelijk worden geïmplementeerd. Het ziekenhuis is evolutief.

Digitale operatiekamers die zijn uitgerust met de nieuwste technische middelen zijn erg in trek bij gerenommeerde chirurgen. Zij waarderen het comfort van de infrastructuur waarover ze kunnen beschikken. Dat is een belangrijk voordeel in een sector waar de concurrentie hoog is en het aantrekken en behouden van talent een dagelijkse uitdaging. Daarnaast bevorderen de digitale operatiekamers ook de efficiëntie en harmonische samenwerking tussen de aanwezige teams; zij maken op korte tijd steeds meer interventies mogelijk.

 

Beter time management voor O.K. teams

Via een beheersinterface (e-OR) kunnen alle multimediastromen vanaf de opname van de patiënt tot zijn ontslag in goede banen worden geleid. De oplossing werkt samen met het bestaande IT-systeem van het ziekenhuis. Resultaat: de instellingen die initieel vereist zijn, nog voor elke ingreep, zijn minder omslachtig, waardoor de operatiezaal aanzienlijk sneller in orde kan worden gebracht. De planning van de teams en de ingrepen worden geoptimaliseerd. Deze oplossing staat los van de werking van enige medische apparatuur. Voor haar implementatie in het ziekenhuis zijn dus geen talloze opleidingen voor het personeel van de operatiezaal noodzakelijk. Eén sessie gewijd aan het gebruik van de interface volstaat! Bovendien kan het patiëntendossier worden aangevuld met beelden en filmmateriaal.

Bekijk hieronder wat Econocom in het CHU ziekenhuis in Charleroi, België heeft gedaan om het ziekenhuis verder te helpen in haar digitalisering:

 

 

 

Eens om de tafel zitten om van gedachten te wisselen over uw eigen digitale strategie? Vul dan ons contactformulier in. Een email naar info.nl@econocom.com sturen is uiteraard ook mogelijk, de koffie staat klaar!