<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Energiebesparing in datacenters met Green IT

In de afgelopen jaren heeft de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en specifiek tools zoals ChatGPT, geleid tot een aanzienlijke toename in energieverbruik binnen datacenters. Voor C-level executives in de datacenter-industrie vormt dit een uitdaging; hoe voldoe je aan de groeiende vraag naar rekenkracht, zonder je energieverbruik en daarmee je ecologische voetafdruk exponentieel te laten groeien? Gelukkig zijn er oplossingen, zoals Green IT van Econocom, die het mogelijk maken om zowel de energie-efficiëntie te verbeteren als de kosten te reduceren.

De uitdaging: Groeiend energieverbruik door AI
AI-tooling zoals ChatGPT vragen om enorme hoeveelheden data en rekenkracht, wat resulteert in een toename van het energieverbruik. Deze systemen draaien niet alleen op high-performance computing (HPC), maar vereisen ook koeling, netwerkcapaciteit en hardware die dag en nacht operationeel zijn. Uit recente rapporten blijkt dat deze toename in energieverbruik een onhoudbare belasting kan vormen voor zowel het milieu als de bedrijfsresultaten van datacenters.

Econocom Green IT voor datacenters

Green IT: De sleutel tot duurzaam datacenterbeheer
Green IT van Econocom biedt datacenters de mogelijkheid om een duurzame strategie te implementeren, zonder in te boeten op prestaties. Dit initiatief richt zich op drie belangrijke pijlers:

  1. Energie-efficiënte hardware: Door gebruik te maken van de nieuwste energie-efficiënte servers, opslag en netwerkinfrastructuur, kan het stroomverbruik drastisch worden verlaagd. Econocom biedt oplossingen die specifiek ontworpen zijn om optimaal te presteren met minimale energieconsumptie.
  2. Virtualisatie en consolidatie: Veel datacenters draaien op hardware die niet volledig benut wordt. Door serverconsolidatie en virtualisatie kan het aantal fysieke machines worden teruggebracht, wat zowel de ruimte als de energiekosten aanzienlijk vermindert. Door minder hardware te gebruiken, verlaag je automatisch je energieverbruik en verminder je de noodzaak voor koeling.
  3. Slimme koelsystemen: Traditionele koelsystemen in datacenters kunnen inefficiënt en energie-intensief zijn. Met slimme koelsystemen, zoals vloeistofkoeling en AI-gestuurde ventilatiesystemen, kan de temperatuurregeling worden geoptimaliseerd, wat tot aanzienlijke energiebesparingen leidt. Econocom biedt integraties met deze nieuwe technologieën om je datacenter groener te maken.

Econocom ecologische voetafdruk verlagen

Innovaties die inspelen op AI en workloads
Een van de uitdagingen van moderne datacenters is het effectief omgaan met AI en workloads. Econocom’s Green IT-aanpak bevat tools die helpen om de workload te optimaliseren, waardoor energieverbruik verder kan worden beperkt zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Denk aan workload-batching en geoptimaliseerde AI-modellen die specifiek zijn ontworpen voor energie-efficiëntie.

Hoe Econocom ondersteunt bij een duurzaam transformatiepad
Econocom biedt niet alleen technologieoplossingen, maar ook consultancy en financiële diensten die je helpen om deze duurzame transformatie te realiseren. Van advies op het gebied van investeringen in energie-efficiënte technologie tot ondersteuning bij financiering en het in fases invoeren van deze oplossingen, Econocom zorgt ervoor dat de overgang naar Green IT zowel haalbaar als betaalbaar is.

Econocom duurzame dienstverlener

Conclusie: De voordelen van Green IT
Met de voortdurende groei van AI en de vraag naar meer rekenkracht, wordt het energiebeheer van datacenters steeds crucialer. Door te investeren in Green IT, zoals die van Econocom, kunnen datacenters niet alleen hun energieverbruik en kosten reduceren, maar ook hun impact op het milieu verminderen en hun bedrijf voorbereiden op een duurzame toekomst.

Het is tijd om de stap te zetten naar een groenere, efficiëntere datacenteromgeving en te profiteren van de vele voordelen die Green IT te bieden heeft.

Wil je meer weten over hoe Econocom je datacenter helpt verduurzamen? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek.

Deel dit artikel op