Hoe financieren (leasen) van IT-apparatuur het financials makkelijk maakt

Als je ‘lease’ hoort is een auto van de zaak vast één van de eerste dingen die te binnen schiet. Want wie kent hem niet; de klassieke leaseauto? Maar, dit stereotype is achterhaald. Veel bedrijven financieren tegenwoordig ook hun IT-apparatuur. Van werkplekken, netwerkapparatuur tot aan audiovisuele middelen en whiteboards. Het financieren van digitale technologie is een uitkomst voor bedrijven en organisaties die financiële ruimte willen creëren.

1635949331272

 

Als medewerkers of adviseur van de afdeling boekhouding, controlling en financieel management (oftewel: financial) is het nastreven van een gedegen bedrijfsvoering cruciaal. Termen als: ‘voorspelbaarheid’, ‘budgeteerbaarheid’ en ‘control’ zijn voor jou gesneden koek. Het aanschaffen, vervangen of upgraden van technologie die business processen moet vereenvoudigen, staat haaks op deze termen. De oorzaak? De implementatie van deze technologie verloopt meestal grillig, onvoorspelbaar en versnipperd.

laptop-geel-1

Aantal facturen voor de boekhouding loopt op

Wat de aankoop van nieuwe technologie voor financials zo lastig maakt, is dat het steeds frequenter moet worden aangeschaft. Bovendien is digitale technologie inmiddels zo'n breed begrip, dat het - in tegenstelling tot zo’n twintig jaar geleden - onmogelijk is om al deze apparatuur bij één en dezelfde leverancier te kopen. Simpelweg omdat geen enkele fabrikant ál deze producten kan leveren. Hierdoor moet de financiële administratie steeds vaker verschillende kleine facturen verwerken en lopen hun administratieve werkzaamheden op.

Controlling moet steeds meer bijhouden

Ook voor controlling brengt de aanschaf van nieuwe technologie de nodige uitdagingen met zich mee. Want wanneer de aantallen oplopen, wordt het steeds moeilijker om inzichtelijk te krijgen waar deze apparatuur zich bevindt en of het daadwerkelijk in gebruik is.

Soms ligt apparatuur in een kast te verstoffen (of is het misschien zelfs al afgevoerd), zonder dat controlling daarvan op de hoogte is. Dit terwijl het waarschijnlijk nog wél in de boeken staat. Een pijnlijk scenario voor bedrijven, als dit naar boven komt bij een audit. Er lijkt dan namelijk waarde in het bedrijf te zitten, die er eigenlijk niet is.

IT-rommel

Financieel management ziet IT-budget telkens toenemen

Het financieel management wil in plaats van onvoorziene investeringenpieken, graag een zo voorspelbaar mogelijk IT-uitgavepatroon. Waar vroeger zo’n 1 à 2 procent van het investeringsbudget naar IT ging, gaat er in bepaalde branches nu wel 30 tot 40 procent naar technologie.

Dit betekent dat er steeds meer budget voor gereserveerd moet worden, waarvan het onduidelijk is wanneer het precies besteed wordt. Exact wat er gebeurt als je met eigen middelen in IT-apparatuur investeert, bijvoorbeeld vanwege de doorstroom van apparatuur en medewerkers. IT zorgt voor uitdagingen, omdat er een onvoorspelbaar cashverloop is en je iedere keer weer op zoek moet in de kredietlijnen om alles te kunnen faciliteren.

Financieren (leasen) oplossing voor onvoorspelbaar cashverloop

Het laatste waar financials op zitten te wachten is een onvoorspelbaar cashverloop. Door te kiezen voor een financieringsoplossing voor je apparatuur, tackle je dit en creëer je:

  • financiële ruimte om te investeren
  • gelijkmatige spreiding van de kosten, doordat pieken en dalen worden uitgevlakt
  • een helder inzicht (asset management) van alle apparatuur die je bedrijf in- of uitgaat.
man-laptop-groen
 
Op deze manier zorg je voor een duidelijk overzicht en worden financials in staat gesteld om hun vloot aan apparatuur te beheren en de bijbehorende geldstromen te beheersen.

Whitepaper

Lees in deze whitepaper "Financieren heeft de toekomst" hoe financieren toegang geeft tot de technologie die nu nodig is, waardoor je kan blijven groeien en je de concurrentiepositie van de organisatie verder verstevigt.

Download de whitepaper  

 

Econocom;

een kwestie van economisch denken.

 

Deel dit artikel op