Papierloos werken, we doen het allemaal al een tijd en zo veel als mogelijk. Niks nieuws onder de zon. Het woord ‘paperless’ werd in 1975 al door een Amerikaans zakenblad gebruikt. Want door steeds minder papier te gebruiken, verlagen we onze carbon footprint en zijn we voor ons gevoel lekker milieuvriendelijk en ‘groen’ bezig. Tenminste, dat is de gedachte. Maar is dat wel echt zo?
Begrijp het niet verkeerd, er zitten veel voordelen aan papierloos werken. De belangrijkste redenen om papierloos te werken zijn:
Behoud van de natuur; hoe minder we printen, hoe minder bomen er gekapt hoeven te worden. Bossen zijn de longen van de aarde. Ze nemen koolstof op en geven zuurstof terug aan de atmosfeer. Met andere woorden: bossen zuiveren de lucht én ze leveren de zuurstof die we inademen.
Flexibiliteit; door je werk digitaal op te slaan (bij voorkeur in the cloud), zijn je documenten altijd overal bereikbaar en veilig opgeslagen. In ieder geval veiliger dan als geprinte versie.
Kostenbesparing; er kan veel geld worden bespaard door de overstap naar papierloos werken te maken. Denk daarbij aan de kosten van het kopen van papier en de verzendkosten.
Of paperless werken echt zoveel duurzamer is,
dat is nog maar de vraag.
We besparen weliswaar bomen (en inkt), maar de servers in de datacenters waar onze bestanden opgeslagen worden, stoten ook CO2 uit. IT-apparatuur is zeker niet CO2-neutraal. Dat komt omdat deze apparatuur veel elektriciteit verbruikt, die bovendien ook nog vaak verkregen wordt uit niet per definitie milieuvriendelijke methoden.
Bovendien ben je zelf (in tegenstelling tot een bureau vol met geprinte documenten en flyers en een uitpuilende prullenbak) vaak onbewust je eigen ‘digitale afval’. Maar realiseer je dat elke e-mail, zoekopdracht of afgespeelde video energie verbruikt en broeikasgassen genereert.
De wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen van de IT-sector ligt met 3 procent tot 6 procent nu al in de buurt van die van de cementindustrie. Volgens het Amsterdam Economic Board voorspellen recente studies dat als deze groeilijn doorzet, het percentrage uitstoot in 2040 meer dan verdubbeld is.
Voor de productie van een laptop (van ca. 2 kg.) is ongeveer 800 kg. aan grondstoffen nodig. Daarnaast zorgt ook de productie voor een CO2-uitstoot. Wereldwijd zorgt het gebruik van digitale technologie niet alleen tot economische vooruitgang, maar helaas ook tot uitputting van natuurlijke bronnen en land-, lucht- & watervervuiling.
Allereerst is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van de feiten.
Wist je bijvoorbeeld dat e-mails meer dan
410 miljoen ton CO2 per jaar genereren?
Zorg er daarom voor dat je regelmatig je mailbox opschoont. Dat kan door bijvoorbeeld alle verwijderde en onbelangrijke mails regelmatig te deleten. En deel je bijlagen bijvoorbeeld via Teams in plaats van ze via e-mail te verspreiden.
Er zijn ook andere acties die je kan nemen;
Schrijf je uit voor nieuwsbrieven en advertenties die je toch niet bekijkt.
Plaats de sites die je regelmatig bezoekt bij jouw favorieten of tik het adres meteen in de navigatiebalk in.
Gebruik een duurzame zoekmachine; bijvoorbeeld Ecosia. Zij planten één boom per zoekopdracht.
Als digitale speler neemt Econocom ook zijn verantwoordelijkheid. O.a. door de strijd aan te gaan met digitale vervuiling, de afvalstroom aan IT-apparatuur te reduceren en de levensduur van devices dankzij refurbishing en remarketing te verlengen.
Het is de missie van Econocom om klanten en
hun eindgebruikers te voorzien van duurzame digitale oplossingen,
waarmee zij een positieve impact op het ecosysteem genereren.
Lees er meer over op onze website: CSR|Econocom
Contact
Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten om over dit onderwerp van gedachten te wisselen? Vul ons contactformulier in, stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com of bel naar 030-6358333. We praten graag met je verder!
een kwestie van economisch denken.