De manier waarop we werken verandert. "De plekken waar we in de toekomst aan het werk zijn, lijken totaal niet meer op de kantoren van nu", aldus Charles - Orton Jones, eigenaar van Agdon Media, in een artikel op de website Raconteur. Voorheen gebruikten bedrijven vooral technologie om werk af te krijgen, maar tegenwoordig zijn bedrijven zelf de technologie, erkent ook Julie Coppernoll, VP Global Marketing & Communications van Intel. Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit? En wat maakt deze werkplekken nou zo anders dan de computers of laptops waar we vandaag de dag nog achter zitten? Lees hieronder enkele recente ontwikkelingen voor het kantoor van de toekomst!
Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?
Het begint uiteraard al bij binnenkomst. In veel (grote) kantoorgebouwen zit normaliter een receptionist(e) die de gasten verwelkomt. In de 'office of the future' is deze receptionist(e) volledig digitaal, in de vorm van een hologram, aldus trendwatcher Richard van Hooijdonk. Diverse bedrijven in Amerika gebruiken al een hologram receptionist(e) van RICOH Virtual Self Service Door middel van bewegingssensoren weet de virtuele medewerker wanneer er klanten/gasten binnenkomen en wanneer deze weer vertrekken. Zo weet ze precies wanneer een 'dialoog' kan worden aangegaan en wanneer deze stopt. Daarnaast informeert de assistente gasten over het bedrijf, neemt ze pakketjes aan en stuurt ze een reminder naar haar 'collega's 'van vlees en bloed' zodra er een afspraak is gearriveerd. Het enige wat je als bezoeker zelf moet doen tijdens het wachten is koffie halen. Bekijk hieronder een video van receptioniste 'Angie' in actie:
Ook Konica Minolta maakt gebruik van een digitale oplossing bij de receptie. De Japanse multinational introduceerde eerder "Alice", de digitale receptioniste die op een eenvoudige manier gasten welkom heet. Daarnaast zorgt Alice ervoor dat werknemers via een video verbinding tegen de gasten kunnen praten.
Onderzoekers van de Texas A&M Health Science Center School of Public Health toonden in een onderzoek aan dat mensen die staand werken, ruim 46% productiever zijn dan mensen die op hun stoel achter een bureau zitten. Conclusie: staand werken! En dat komt goed uit, want er zijn genoeg digitale ontwikkelingen gaande rondom slimme bureau's. Een daarvan is de Smart Standing Desk van Autonomous.
Deze desk kan zowel staand als zittend worden gebruikt en worden voorzien van een draadloze telefoonoplader, bluetooth en een artificial intelligence box. Door middel van deze box, die wordt aangestuurd met je stem en in contact staat met al je smart devices, kan je bijvoorbeeld de temperatuur in je werkruimte regelen, de lichtsterkte aanpassen en de koffieautomaat aansturen. Bekijk hieronder de video!
Eenmaal achter je connected bureau is er natuurlijk niets zo fijn als een goed werkende en stabiele internetverbinding. En dan volstaat een 'reguliere' Wi-Fi verbinding in de toekomst eigenlijk niet meer. Een belangrijke opvolger van Wi-Fi is Li-Fi. Deze draadloze vorm van datacommunicatie maakt gebruik van LED om data - via licht - te versturen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat Li-Fi volledig is geïntegreerd in alle smartphones.
Een internetverbinding via LED heeft als voordelen o.a. dat het 100 x sneller is dan de reguliere Wi-Fi én dat de verbinding (bijna) niet te hacken is. Dit komt doordat licht nou eenmaal niet door muren heen kan en er alleen data 'is' waar het licht brandt. Het heeft als voordeel dat je privacygevoelige informatie beperkt tot de ruimte waar je je in bevindt. Een ander bijkomend voordeel, alle bestaande LED lampen kunnen worden voorzien van Li-Fi! Philips is begin dit jaar begonnen met het testen van Li-Fi in kantoorgebouwen van het Franse Icade en ook in andere landen zijn er al veel voorbeelden van kantoren die gebruik maken van licht om data te versturen. In de komende jaren zullen er ook nog vele bedrijven volgen.
Zoals bovenstaande voorbeelden laten zien is het kantoor van de toekomst alive & kicking mede dankzij verschillende collaboration en IOT toepassingen. Ben je na het lezen geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van o.a. LED verlichting of collaboration oplossingen, maar is de investering in deze technologie een obstakel? Dankzij een abonnementsmodel en bijbehorende services is het mogelijk om deze innovaties versneld te implementeren. Niet het bezit van de apparatuur, maar het gebruik ervan staat daarbij centraal. Dit biedt je de zekerheid van beheersbare kosten en de beschikking over state-of-the-art apparatuur.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Een email naar info.nl@econocom.com sturen is uiteraard ook mogelijk.