[NL] BLog

Slim innoveren op school

Geschreven door Econocom | mei 15, 2020

Veel scholen zijn op zoek naar wat ze moeten doen met alle digitale ontwikkelingen. Uitgevers willen graag digitale lesmethoden leveren en doen dat zeker tot het eind van dit schooljaar, maar kan het boek al de deur uit? De ontwikkelingen gaan razendsnel en als school wil je hier natuurlijk goed op aansluiten.

 

Behoren traditionele schoolboeken tot het verleden?

Dit jaar is vanwege de coronacrisis een uitzondering, maar normaal gesproken breekt er voor ruim 200.000 middelbare scholieren nu een spannende tijd aan; die van de eindexamens. Is er straks, met de ervaringen die we nu op het gebied van digitalisering versneld opdoen, nog plaats voor schriftelijke examens? De onderwijssector beweegt voorwaartsals het gaat om het inzetten van digitale middelen. De digitale leermiddelen komen in sneltreinvaart het klaslokaal in.

Je ziet steeds vaker tablets in plaats van boeken in de klas, horen traditionele boeken binnenkort tot het verleden?

 

Behoren boeken binnenkort tot het verleden?

 

Obstakels en voordelen

De voornaamste obstakels voor een brede invoering van digitale leermiddelen zijn o.a. de investeringen en technische ondersteuning die nodig zijn om het klaslokaal te digitaliseren (WiFi, interactieve whiteboards en video-apparatuur), het beperkte vertrouwen van leraren in de meerwaarde van interactieve tools en de training die nodig is om digitale middelen binnen onderwijsmethoden te introduceren.

Er zijn natuurlijk ook voordelen, zoals bijvoorbeeld 3D-content via virtual reality, de verbetering van het materiaal met aanvullende links, diensten voor docenten en leerlingen (cross-disciplinaire activiteiten, evaluaties, samenwerking, het personaliseren van de onderwijsmethode voor betere aansluiting op de capaciteiten van iedere individuele leerling,etc.).

 

Gepersonaliseerd onderwijs

Digitale leermiddelen hebben nog meer voordelen. Via de leerprogramma's wordt data verzameld. Net zoals Google bijhoudt wat het profiel is van een internetgebruiker, ontsluit deze software ook data van de gebruiker, in dit geval de leerling. Deze data (learning analytics), levert een schat aan informatie op over de leerprestaties van de groep en het individu. De voortgang van een klas wordt inzichtelijk voor de school en docent, zodat er nog relevanter lesmateriaal kan worden aangeboden. De leraar wordt zo een waardevol regisseur van de leerprocessen.

 

Learning analytics leveren een schat aan informatie op.

 

Eens met elkaar in gesprek om van gedachten te wisselen over dit onderwerp en onze as-a-service oplossingen? Vul dan ons contactformulier in. Een email naar info.nl@econocom.com sturen is uiteraard ook mogelijk.

 

Econocom; een kwestie van economisch denken.