<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Vraag naar financiering (leasing) herstelt in 2021

De Nederlandse markt voor het financieren (leasen) van bedrijfsmiddelen herstelt zich na de pandemie. In het 4e kwartaal van 2021 werden voor 1,8 miljard aan nieuwe overeenkomsten afgesloten. Dat is een groei van 12% in vergelijking met het derde kwartaal van 2021. Hiermee zit de markt weer op een pre-corona niveau. Dat blijkt uit de vierde kwartaal en jaarcijfers van 2021 die door de branchevereniging Leasing Nederland – NVL werden gepubliceerd. 

In 2021 werd er voor 6,9 miljard euro gefinancierd bij ruim 72.000 bedrijven, voornamelijk in het MKB segment. Een stijging van 4% in vergelijking met 2020. Momenteel vinden vooral grote bedrijven de weg naar financieringsoplossingen, bij kleine bedrijven is er sprake van een terugval. “Dat is logisch”, zegt Marcel Spijkers, voorzitter van Leasing Nederland – NVL, “de kleine bedrijven - waaronder horeca en winkels - hebben het meest geleden onder de coronamaatregelen en noodgedwongen minder geïnvesteerd”.

Gevolgen chiptekort

Middelgrote en grote bedrijven weten zich relatief goed door de crisis heen te slaan en zijn blijven investeren. Toch valt ook daar een kanttekening te maken omdat, als gevolg van de chiptekorten, er in de 2e helft van 2021 minder goederen geleverd konden worden. Zonder levering kan een financiering niet van start.

 

Het had dus een nog beter jaar kunnen zijn, want de vraag zit wel degelijk in de lift”, aldus Marcel Spijkers.

man in pak met bril roze

 

Financiering (leasing) essentieel in financieringsmix

De categorieën ‘transport’ en ‘landbouw-, bouw gerelateerde- en industriële machines’ nemen 75% van het totale volume voor hun rekening. De overige 25% is verspreid over o.a. digitale technologie (IT) en medische apparatuur.

Marcel Spijkers: “De huidige omstandigheden zijn uitdagend voor bedrijven. Zij moeten blijven investeren in de nieuwste technologieën en hebben behoefte aan financiering. Ook de energietransitie eist enorme investeringen en verkort de gebruikelijke investeringscycli.

Financiering (leasing) is dus meer dan ooit essentieel in de financieringsmix.

 

vrouw nadenken

 

Specialist in financieringsoplossingen

Econocom, met vestigingen in 16 landen en ca. 8.200 medewerkers, is al bijna 50 jaar specialist in het bieden van financieringsoplossingen voor digitale (IT-) apparatuur en strategische bedrijfsmiddelen. 

 

Contact

Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten om over eens van gedachten te wisselen of wij wat voor jouw organisatie kunnen betekenen? Vul ons contactformulier in, stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com of bel naar 030-6358333. We praten graag met je verder!

 

Econocom;

een kwestie van economisch denken.

 

Deel dit artikel op