<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Wat is Green IT?

Misschien heb je er al eens van gehoord, maar weet je nog niet exact wat het precies inhoudt. Green IT is een groeiende trend binnen de IT-industrie die draait om het verminderen van de impact van technologie op het milieu. Daarbij gaat het niet alleen om de implementatie van milieuvriendelijke technologieën, maar ook om de optimalisatie van bestaande systemen en processen om bijvoorbeeld energie te besparen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. In deze blog vertellen we je wat Green IT precies is, wat de voordelen zijn en voor wie het interessant is om te investeren in groene IT. Lees daarom snel verder!

shutterstock_2367367017

 

Wat is Green IT?

Green IT is een verzamelnaam voor diverse praktijken en technologieën die erop gericht zijn om de ecologische impact van IT-systemen te verminderen. Voorbeelden van Green IT zijn het gebruik van energiezuinige hardware en software, het implementeren van virtualisatie, en het overschakelen naar cloud computing. Door bewuste keuzes te maken en efficiënt om te gaan met middelen, kunnen bedrijven hun milieu-impact verkleinen en kosten besparen.

Door slimme technologiekeuzes te maken en efficiënt om te gaan met resources, zijn bedrijven in staat om hun impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd kosten te besparen.

Voor wie is het investeren in groene IT interessant?

Green IT is interessant voor kleine en grote bedrijven binnen alle marktsectoren die streven naar duurzaamheid en kostenbesparing. Of je nu een start-up, MKB-er of multinational bent, als je de carbon footprint van je bedrijf of organisatie wilt verkleinen, dan biedt Green IT biedt mogelijkheden.

1. Kostenbesparing

Een belangrijk voordeel van Green IT is de mogelijkheid om kosten te verlagen. Energie-efficiënte technologieën en een verminderd energieverbruik leiden tot lagere energierekeningen. Bovendien zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor bedrijven die investeren in groene IT-oplossingen. Dat biedt extra financiële mogelijkheden.

2. Milieuvriendelijk imago

Bedrijven die actief inzetten op duurzaamheid onderscheiden zich van de concurrentie. Door Green IT te omarmen, laat je zien dat je waarde hecht aan bescherming van het milieu. Dit resulteert in een betere reputatie, wat vervolgens weer potentiële klanten aantrekt die milieuvriendelijke business partners waarderen.

3. Verbeterde efficiëntie

Green IT-oplossingen dragen niet alleen bij aan bescherming van het milieu, maar verbeteren ook de efficiëntie van de IT-infrastructuren zelf. Door bijvoorbeeld servervirtualisatie toe te passen (een technologie die het mogelijk maakt om meerdere virtuele servers op één fysieke server te laten draaien), verminder je de hoeveelheid benodigde hardware. Minder hardware leidt tot minder aanschafkosten, maar ook tot minder operationele kosten zoals energieverbruik en koeling van de serverruimte.

4. Minder afval

Een van de doelen van Green IT is het verlengen van de levensduur van elektronische/digitale apparatuur en het verminderen van elektronisch afval. Investeren in duurzame producten en recyclingprogramma's helpt de hoeveelheid e-waste die naar stortplaatsen gaat te beperken.

5. Regelgeving en compliance

Veel landen en regio's voeren strenge regels in op het gebied van milieubescherming en duurzaamheid. Door te investeren in Green IT en aan deze regels te voldoen, vermijden bedrijven eventuele boetes en reputatieschade die mogelijk voortkomen uit niet-naleving.

Green IT is slechts één onderdeel van een duurzame bedrijfsvoering.

 

Breder kijken dan IT

Hoewel de voordelen van Green IT vaak direct meetbaar zijn, is het essentieel om een bredere scope te hebben. Jezelf beperken tot ambities voor alleen de IT-infrastructuur is een gemiste kans. Door bredere doelstellingen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid te formuleren en alle beschikbare mogelijkheden ten volle te benutten, is het mogelijk om succesvol en onderscheidend te zijn.

Econocom helpt je verder met Green IT

Nu je meer weet over de voordelen van Green IT, vraag je jezelf misschien af hoe je deze principes toepast in jouw bedrijf. Econocom is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in het oplossen van IT-vraagstukken en ondersteunt bij de implementatie van Green IT-oplossingen die passen bij de behoeften en het budget van jouw organisatie.

Of je nu op zoek bent naar advies over IT recyclingprogramma's, energiezuinige hardware, of support nodig hebt bij het ontwikkelen van een duurzame bedrijfsstrategie met green energy: wij staan voor je klaar!

Contact

Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten om te bekijken of wij wat voor jouw organisatie kunnen betekenen? Vul ons contactformulier in, stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com of bel naar 030-6358333. We praten graag met je verder!

 

Econocom;

een kwestie van economisch denken.

Deel dit artikel op