[NL] BLog

Wat zijn de trends voor het ziekenhuis van de toekomst?

Geschreven door Econocom | april 23, 2020

We zien het steeds vaker gebeuren, ziekenhuizen verhuizen naar nieuwe locaties met nóg betere en vooral modernere faciliteiten. Een mooi voorbeeld is de verhuizing van het grootste ziekenhuis van Nederland, het Erasmus MC naar een nieuw complex, dat geschikt is voor ruim 525.000 patiënten. Het ziekenhuis beschikt over diverse nieuwe technologische oplossingen, zoals een robot in de operatiekamer. Is het nieuwe Erasmus MC het ziekenhuis van de toekomst? En wat is dat dan precies, het ziekenhuis van de toekomst?

Het ziekenhuis 3.0 benadert zorgtrajecten op een nieuwe manier, met meer focus op ambulante zorg, e-health toepassingen en opnieuw 'uitgevonden' en digitaal verbonden technische en medische ruimten. Hieronder meer over de trends van het ziekenhuis van de toekomst.

Persoonlijke zorg dankzij digitale technologie

Kunnen we voorspellen hoe het ziekenhuis er in 2035 uitziet? De snelheid waarmee de technologie de gezondheidssector verandert, maakt dat het medisch personeel van vandaag versteld zou staan als zij zich konden verplaatsen naar het jaar 2035. Datzelfde geldt uiteraard ook als je dit twintig jaar geleden aan een dokter had gevraagd. Ook hij had zich toen niet kunnen voorstellen hoe zijn vak zich met de huidige beschikbare technologie zou ontwikkelen.

 

 

 

Belangrijkste trends

De geleidelijke invoering van digitale technologie geeft ons wel al een beeld van de voornaamste trends:

  • In de VS is de ontwikkeling van ambulante zorg nu al een realiteit: het aantal dagopnames vertoont al 20 jaar lang een stijgende trend en men voorspelt voor de komende 5 jaar een stijging met 17%. Ziekenhuisopnames zijn op termijn voorbehouden aan patiënten die zeer specifieke zorg nodig hebben.
  • Preventie: om de kosten in de zorgsector onder controle te houden, zal preventie en monitoring van patiënten op afstand, vooral bij chronische aandoeningen, door verzekeringsmaatschappijen worden gestimuleerd.
  • 'Gepersonaliseerde' geneeskunde, waarbij genomische gegevens gebruikt worden voor gepersonaliseerde therapiebepaling, onder meer bij kankerpatiënten, is een opkomende praktijk, die steeds meer wordt ingezet als onderscheidende factor in zorgcentra. Dankzij de technologische vooruitgang zal deze trend zich nog verder ontwikkelen.
  • Het mobiele en virtuele ziekenhuis: dankzij de verdere ontwikkeling van eHealth en van virtuele communicatie worden behandelingen op afstand mogelijk. Ziekenhuisopnames worden daardoor beperkt. In de toekomst zullen zorgcentra dan ook steeds vaker specialistische behandelcentra worden.

Lees hier het volledige artikel: The Future of Hospitals: Visions of the Healthcare Landscape in 2035, Becker’s Hospital Review.

Reorganisatie van ziekenhuizen al heel concreet

Verhuizingen, pilotprojecten, de renovatie van een instelling of de bouw van een heel nieuwe generatie zorgcentra bewijzen stuk voor stuk dat de reorganisatie van de zorgsector realiteit is. Lees hiervoor ook het blog Digitale operatiekamer: iedereen wordt er beter van! In een lijst van meest opmerkelijke projecten zorgt de ziekenhuiskamer van de toekomst al voor een kleine revolutie, zoals bijvoorbeeld de Concept Room voor ambulante zorg of de revalidatiekamer, beide ontworpen door Clubster Santé, waarvan Econocom partner is.

 

Tussen de verschillende nieuwe instrumenten in de operatiekamer, hebben ook tablets hun intrede gedaan.

Met een iPad in een vochtwerende hoes en dankzij een
augmented reality app krijgt de chirurg nu een zeer
nauwkeurig beeld van het te opereren gebied.

Het Duitse Fraunhofer ontwikkelde een app, waarbij chirurgen operaties doen met behulp van een iPad. Maar ook robotarmen die precisiewerk uitvoeren, waar mensenhanden te groot voor zijn, zien we steeds vaker terug in een operatiekamer. Deze nieuwe instrumenten zijn het zichtbare bewijs van de technologische ontwikkelingen.

 

Naast deze nieuwe instrumenten, worden operatiekamers ook steeds vaker en beter uitgerust met complete systemen voor gegevenstoegang en -weergave, zoals draadloze platforms voor het beheer van IP-gegevensstromen, die het beheer van multimediagegevens mogelijk maken. Het Belgische Barco, expert op het gebied van professionele displaysystemen, heeft zich gespecialiseerd in visualisatiesystemen voor operatie- en spreekkamers. In Nederland zijn dergelijke systemen al ingezet in het Maastrichtse UMC+ (zie ook Barco’s videopresentatie).

Duidelijke, visuele communicatie

In ziekenhuizen is veel behoefte aan duidelijke en visuele communicatie, dat geldt voor patiënten en bezoekers, maar ook voor artsen en ziekenhuismedewerkers. Zowel op medisch inhoudelijk vlak als voor afleiding van stress en emotie. Je ziet displays die de navigatie door het gebouwen faciliteren, of een multidisciplinair overleg ondersteunen. Maar ook donateursmuren en diagnostische ruimtes maken gebruik van displays, die in veel gevallen voor de betrokkenen duidelijk het verschil maken.

Samsung heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in beeldtechnologie voor de gezondheidszorg. En die investering werpt duidelijk zijn vruchten af.

Met een uitgebreid assortiment oplossingen wordt iedereen
op de juiste plek en op de juiste manier
van informatie voorzien.

 

Contact

Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten van gedachten te wisselen over de mogelijkheden? Vul ons contactformulier in of stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com. We praten graag met je verder!

 

Econocom;

een kwestie van economisch denken.