<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Hoe voorkom je identiteitsfraude?

Zaterdag 28 januari a.s. is het de ‘Europese Dag van de Privacy’. Deze dag is bedoeld om bewustwording onder Europese burgers te creëren over hun rechten inzake het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden en bedrijven. Daarnaast worden overheden en bedrijven op deze dag extra aangemoedigd om de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren. Dit blog is geschreven om jou te inspireren om  persoonlijke gegevens, met name op sociale media, beter te beschermen.

Europese dag van de Privacy

De Europese dag van de Privacy is in 2007 door de Raad van Europa in het leven geroepen. Het is de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend. Privacy en online gegevens worden namelijk beschermd door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het recht op privacy betekent dat je dingen mag doen zonder dat de buitenwereld daarvan weet, inbreuk op maakt, of invloed op heeft. Met de toename van digitale technologie en de groeiende hoeveelheid persoonlijke gegevens die we online delen, is het belangrijker dan ooit om je ervan bewust te zijn hoe deze gegevens worden verwerkt en beschermd.

Pas op met het delen van persoonsgegevens

Niets wat je online doet is privé! Veel organisaties verzamelen en gebruiken gegevens voor allerlei doeleinden, zoals marketing en profilering. Ook worden gegevens vaker ongeoorloofd en/of zonder jouw toestemming verkocht of uitgewisseld. Hierdoor kan jouw privacy in gevaar komen.

Identiteitsfraude wordt steeds makkelijker voor cybercriminelen, omdat overal onze persoonsgegevens worden achterlaten. Hoe meer informatie jij verspreidt, des te makkelijker een ander zich als jou kan voordoen.

shutterstock_1986337673 (1)

Hoe bescherm je persoonsgegevens en voorkom je identiteitsfraude?

Hieronder vind je een aantal manieren waarop jij jouw privacy nog beter kan beschermen in een digitale wereld.

  1. Beperk de hoeveelheid gegevens die je deelt

Het is belangrijk om na te denken welke gegevens echt nodig zijn en welke gegevens je liever privé houdt. Je adres is belangrijk als je een pakje wilt laten afleveren, je geboortedag niet. Overweeg bijvoorbeeld om een alternatief e-mailadres te gebruiken voor nieuwsbrieven en minder belangrijke accounts.

  1. Lees de privacybeleid van websites en apps

Lees, voordat je jezelf aanmeldt voor een website of app, het privacybeleid om te zien hoe jouw gegevens worden gebruikt en beschermd.

  1. Gebruik een VPN

Een virtueel privé netwerk (VPN) versleuteld jouw internetverbinding, waardoor gegevens beschermd zijn tegen ongeoorloofde toegang, door bijvoorbeeld hackers. Een VPN helpt zo om jouw privégegevens te beschermen.

  1. Zorg ervoor dat software en apps up-to-date zijn

Het is belangrijk dat jouw software en apps altijd up-to-date zijn. Veiligheidsupdates bevatten vaak verbeteringen en bug fixes waarmee jouw gegevens beter beschermd zijn tegen kwaadwillenden.

  1. Maak gebruik van twee-factor-authenticatie

Met twee-factor-authenticatie moet je naast je wachtwoord ook een andere vorm van verificatie invoeren, zoals een code die via sms naar je telefoon wordt verzonden, om toegang te krijgen tot je account. Dit helpt ook om jouw gegevens beter te beschermen tegen identiteitsdiefstal.

Twee factor authenticatie

Wees je ervan bewust hoe persoonsgegevens worden verwerkt én beschermd en laten we ons op de Europese Dag van de Privacy (en daarbuiten) allemaal blijven inzetten voor een wereld waarin privacy een fundamenteel recht is voor iedereen!

Deel dit artikel op