5 Manieren waarop digital signage jouw organisatie beter maakt
As-a-Service
Digital signage, ook wel ‘narrowcasting’, is het uitzenden van een visuele boodschap via één of meerdere schermen naar een specifiek publiek. Dat klinkt eenvoudig, maar digital signage is meer dan een videopresentatie of slideshow. Het is een veel rijker communicatiemedium waar veel méér mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. Deze blog vertelt je wat digital signage uniek maakt, en geeft je vijf redenen waarom het de moeite waard is om signage voor jouw interne- of externe communicatie in te zetten.
1. Actuele informatie
Digital signage zendt informatie uit waarvan de input uit één of meerdere interne of externe databronnen komt. Denk aan data uit productieprocessen, roosteroverzichten, maar ook een weersvoorspelling of de vertrektijden van een nabijgelegen station. Dat maakt signage actueel en automatisch: verandert er iets in de databron, dan verandert het scherm. Dat betekent dat digital signage, wanneer het eenmaal succesvol draait, zonder verdere actie actueel blijft. Dit is nogal een verschil met een video of PowerPointpresentatie. Deze blijven onveranderd, totdat iemand handmatig een aanpassing doet.
Digital Signage altijd actueel dankzij automatische connectie met data
2. Efficiëntie door automatisering
Achter digital signage schuilt een (softwarematige) architectuur. Je stelt achter de schermen in welke displays er welk deel van de informatie (en mogelijk wanneer) uitzenden. Die automatisering komt samen in één softwareoplossing. Deze ‘regiekamer’ bepaalt welke data waar terecht komt. Op die manier beheer je als organisatie de ‘uitzending’ van wel honderden schermen vanuit één interface, ook als de signage per scherm enigszins verschilt. Denk bijvoorbeeld aan een digitale bewegwijzering in een schoolgebouw: zonder signage-oplossing zou in elk deel van het gebouw een aparte presentatie op het scherm moeten afspelen, die met het veranderen van tijden, lokalen of gebeurtenissen allemaal apart moet worden ingesteld. Met digital signage stuurt één programma gemakkelijk en accuraat alle schermen aan.
3. Centraal punt voor content
Niet alleen het koppelen van alle schermen aan de databronnen gebeurt vanuit één programma. Ook het beheer van de content komt vanuit één interface. Eén medewerker kan zich op die manier specialiseren in de digital signage en hoeft daarvoor niet op locatie te zijn. Voor een retailketen is het mogelijk om een signage oplossing in de winkels te hebben, waarbij een medewerkers op het hoofdkantoor de datakoppelingen (en dus de ‘uitzending’) van iedere locatie bepaalt, maar ook de eventuele verschillen waarborgt tussen de monitoren die per locatie aanwezig zijn.
De content voor de digital signage displays vindt centraal plaats
4. Modulariteit maakt het flexibel
Digital signage werkt met een verschillende soorten modules. Je start met een blank canvas, waarbij je het digitale doek vult met één of meer van deze modules, die elk hun eigen koppeling vormen naar de databronnen. Die modulariteit maakt digital signage flexibel. Afhankelijk van je boodschap is het mogelijk om van modules te wisselen en zo de signage aan de situatie aan te passen. Het voordeel is dat je die modules als een service af kunt nemen. Er is een bibliotheek van meer dan 2.000 van dit soort koppelingen beschikbaar om uit te kiezen. Om terug te grijpen naar het voorbeeld van de digitale bewegwijzering: een middelbare school kan de signage overdag als rooster gebruiken, maar tijdens een ouderavond (via andere modules) aanpassen, zodat het rooster verdwijnt en de bewegwijzering zichtbaar wordt.
5. Digital signage zet aan tot actie
Bij het gebruik van digital signage is het goed te bedenken dat het (over het algemeen) een aansporing is tot gedrag. Signage is geen passieve boodschap, geen einddoel op zich. Je richt als organisatie digital signage in met als doel de ontvanger tot actie aan te sporen. Het een veel interactiever communicatiemiddel dan je misschien van een boodschap op een scherm zou verwachten. Je richt de boodschap namelijk in met een concreet einddoel voor ogen. Signage maakt het voor de ontvangers van de boodschap mogelijk te doen, wat je als uitzender wil dat zij doen. En dat is natuurlijk de wens van iedere marketingmanager of communicatieadviseur.
Geïnteresseerd in Digital Signage As-a-Service? Download dan onze whitepaper! Of eens om de tafel zitten om van gedachten te wisselen over Digital Signage As-a-Service? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Een email naar info.nl@econocom.com sturen is ook mogelijk.
Meer lezen over As-a-Service?
Dan zijn deze blogs ook interessant:
- Wat is As-a-Service nu echt?
- 5 Voorbeelden van As-a-Service (die je waarschijnlijk al lang kent)
- 5 Misverstanden over As-a-Service
- Display As-a-Service bij Schiphol