<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

De 5 meest gestelde vragen over leasen

Als het woord 'leasen' voorbij komt, wordt dit al snel geassocieerd met een wagenpark. Maar wist je dat het ook mogelijk is om devices als laptops, tablets en zelfs winkelautomatisering voor retail of digiboards voor het onderwijs te leasen? Wij zetten de 5 meest gestelde vragen over leasen voor je op een rijtje! 

 

 

1. Wat is een financial lease?

Een financial lease kan het makkelijkst vergeleken worden met een lening bij de bank. Het is een leasevorm waarbij de leasemaatschappij of kredietverstrekker juridisch eigenaar is en het economisch eigendom bij de gebruiker ligt. De gebruiker loopt ook het risico van waarde- vermindering.

De duur van de leaseovereenkomst is vrijwel altijd gelijk aan de levensduur van het object. Het te betalen leasebedrag is opgebouwd uit een rente- en een aflossingscomponent. Aan het einde van de lease is er een aankoopoptie opgenomen.

 

shutterstock_292018610-450x300

 

2. Wat is een operational lease?

Een operational lease is de meest traditionele leasevorm. Hierbij heeft de leasemaatschappij of kredietverstrekker het economische eigendom en levert doorgaans ook services ten behoeve van het object. Ook draagt deze het risico van de waardevermindering. De gebruiker hoeft zich daarover dus geen zorgen te maken en betaalt enkel voor het gebruiksgenot. De duur van de leaseovereenkomst is altijd korter dan de levensduur van het object. Aan het einde van de lease wordt het object aan de leasemaatschappij of kredietverstrekker geretourneerd. Er wordt geen aankoopoptie opgenomen.

3. Wat zijn de verschillen tussen een financial en een operational lease?

Het grootste verschil tussen een financial en een operational lease is dat er bij de eerste het economisch eigendom en de bijbehorende waardevermindering bij de gebruiker ligt en in het laatste geval bij de leaseorganisatie. Bij een financial lease ligt de nadruk op de financiering, bij een operational lease ligt de nadruk op het gebruik. Een operational lease kent in tegenstelling tot een financial lease geen koopoptie.

4. Wat zijn de voordelen van operational lease?

Er zijn zowel financiële als operationele voordelen aan een operational lease verbonden. Het belangrijkste voordeel is dat het bedrijfskapitaal beschikbaar blijft voor de kernactiviteiten. De lease kan bovendien ‘off-balance’ uitgevoerd worden, wat een aantal financiële ratio’s verbetert. Ook wordt een organisatie niet gehouden aan de fiscale afschrijvingstermijn. Verder worden veel administratieve en logistieke taken uit handen genomen.

5. Welke apparatuur kan er worden geleased?

Naast auto’s en kopieermachines kan er al jaren andere apparatuur geleased worden. Goede voorbeelden zijn ICT apparatuur (netwerken, servers, PC’s, laptops, tablets, etc.), Led-verlichting, POS- en PIN-apparatuur binnen de retail, moderne apparatuur rond de zorg voor patiënten, zoals bedside terminals, touch screens & digiboards binnen het onderwijs en nog veel meer. Met de komst van ‘The Internet of Things’ in onze ‘connected world’ zijn de voorbeelden onuitputtelijk.

 

 

Eens om de tafel zitten om van gedachten te wisselen over uw digitale strategie? Vul dan ons contactformulier in. Een email naar info.nl@econocom.com sturen is uiteraard ook mogelijk, de koffie staat klaar!

 

Econocom;

een kwestie van economisch denken.

Deel dit artikel op