<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Hoe versnelt een Sale and Leaseback jouw digitale transformatie?

 

Wil je de digitale transformatie binnen je organisatie versnellen? Of wil je overschakelen naar een As-a-Service oplossing? Dat kan met een Sale and Leaseback. Redenen hiervoor kunnen uiteenlopen. Bijvoorbeeld omdat je geen eigenaar wilt zijn van technologie die - nog voor het verstrijken van de afschrijvingstermijn - al verouderd is. Dit is dan het moment om te denken aan een Sale and Leaseback oplossing .

Benieuwd wat een Sale and Leaseback is? Wij zetten dit samen met de negen voordelen van een Sale and Leaseback voor je op een rij.

 

tafel-apparatuur

 

Wat is een Sale and Leaseback?

Een Sale and Leaseback is niets meer dan een financieringsoplossing. Het is een eenvoudige manier om met terugwerkende kracht cash te genereren uit eigen middelen. In de praktijk verkoop je de gekochte en al in gebruik genomen assets tegen de boekwaarde aan een financieringspartner. Vervolgens lease (huur) je ze onmiddellijk terug.

 

Een Sale and Leaseback is een eenvoudige manier om met terugwerkende kracht cash te genereren uit eigen middelen.

Het grote voordeel van deze financieringsvorm? De gegenereerde cash kan je direct inzetten voor een groei- of innovatiestrategie.

 

Dit zijn de 9 voordelen van Sale and Leaseback

We zetten de voordelen van deze financieringsoplossing voor je op een rij:

  • Je betaalt voor het gebruik en niet langer voor de eigendom,
  • Je boekt niet langer afschrijvingskosten. Afhankelijk van de netto boekwaarde kan een Sale and Leaseback een positieve invloed hebben op de financiële ratio’s
  • Je maakt vastliggend kapitaal beschikbaar voor andere projecten
  • Je hebt geen boekwaardeverlies op ‘verouderde’ technologie
  • Je creëert extra liquiditeit om groei makkelijk te maken
  • Je blijft gevrijwaard van verborgen kosten aan het einde van de levensduur van de assets
  • Je vereenvoudigt de administratieve follow-up en het beheer van leveranciersfacturen
  • Je vereenvoudigt het beheer van een vloot van assets
  • Je kan de financiële oplossing koppelen aan operationele en procesmatige oplossingen (helpdesk, facturatie, etc.)

 

Welke assets komen er in aanmerken voor een Sale and Leaseback?

De overstap van Capex (Capital Expenditures) naar Opex (Operating Expenditures) is voor veel soorten apparatuur mogelijk, denk aan:

IT apparatuur

Je hebt het afgelopen jaar laptops ter beschikking gesteld aan de medewerkers. Dat was een flinke hap uit je budget en ondertussen vereist de business ook andere investeringen. Je denkt aan uitstellen, maar wat als het nu al kan? En je wilt het nieuwe jaar tegemoet zonder zorgen over de end of life support, de recycling en het respecteren van milieunormen. Het is allemaal mogelijk met een Sale and Leaseback.

 

Digitale apparatuur 

Je organisatie wil nieuwe business modellen aanbieden aan eindklanten. Zelf ben je echter niet thuis in financieringsmodellen en ook niet in het uitbouwen van een As-a-Service aanbod. Ga dan eens om de tafel zitten met een partij die gespecialiseerd is in financiering in combinatie met services. Een business partner die meedenkt over de transformatie van je business processen en de doorvertaling van deze oplossingen naar een as-a-service model. Een Sale and Leaseback kan in dat geval ondersteunen bij een versnelde implementatie.

 

Industriële apparatuur

Je bedrijf heeft geïnvesteerd in productiemachines, in logistieke materialen of in LED verlichting, maar het moet tegelijkertijd ook investeren in groei. Waarom dan niet alvast overwegen om snel cash te genereren via een Sale and Leaseback?

 

IoT apparatuur

Bij het Internet of Things (IoT) gaat het vaak om een grote hoeveelheid te beheren devices. Devices die op verschillende tijdstippen worden gekocht, in functie van de ‘proof of concept’ (POC) projecten die starten. Dankzij een Sale and Leaseback regelt een financiële business de administratie, facturatiestromen en nemen deze ook het asset management tijdens de levenscyclus voor zijn rekening. Overweeg daarom een Sale and Leaseback, ook als je al van start bent gegaan.

 

Een Sale and Leaseback is een goede oplossing, als je al geïnvesteerd hebt en nog verder wilt groeien.

 

Interesse in Sale and Leaseback? Volg deze simpele stappen!

  • Maak alvast een inventaris van de apparatuur die hiervoor in aanmerking komt.
  • Groepeer deze apparatuur in verschillende categorieën: verouderd, grote aantallen, in gebruik bij klanten, etc.
  • Check de netto boekwaarde van deze apparatuur.
  • Neem ook assets die nul euro boekwaarde hebben mee in het overzicht (het is altijd makkelijker om een volledig portfolio over te dragen, dan een gedeeltelijke).
  • Verzamel alle bijbehorende leveranciersfacturen om aan te tonen dat alles netjes betaald is, en om te bewijzen dat de assets niet in pand gegeven zijn.
  • Stuur een factuur aan de business partner met de netto boekwaarde.
  • Gebruik de gegenereerde cash voor de kernactiviteiten of andere investeringen.

 

Contact

Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten om over dit onderwerp van gedachten te wisselen? Vul ons contactformulier in, stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com of bel naar 030-6358333. We praten graag met je verder!

 

Econocom;

een kwestie van economisch denken.

Deel dit artikel op