Gebruik versus bezit: circulaire IT heeft de toekomst
Duurzaamheid
Vorig jaar is het VN-Klimaatakkoord van Parijs in werking getreden. Hierin is afgesproken dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt door o.a. de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Concreet betekent dit dat in 2030 49% minder CO2-uitstoot en in 2050 95% minder CO2-uitstoot moet worden gerealiseerd dan in 1990.
De IT-sector heeft mede dankzij de vorderende digitalisering een flinke impact op het milieu, maar een verduurzaming van deze sector wordt helaas nog niet volledig omarmd. Zonde, want juist daar zijn grote stappen voorwaarts mogelijk.
De coronapandemie heeft de digitalisering van onze maatschappij enorm versneld. Omdat we veel thuis moesten blijven, zijn we online gaan werken, leren en shoppen. Aanvankelijk konden we niet anders, maar op den duur zagen we hier ook zeker de voordelen van in (besparing van tijd en kosten, bijvoorbeeld). De verwachting is dan ook dat het beste van twee werelden wordt samengevoegd tot een hybride model, waarbij we deels op locatie en deels online werken, leren en shoppen.
Het beste van twee werelden wordt samengevoegd tot een hybride model
Sneller, beter, schadelijker?
Om dit goed te faciliteren, is natuurlijk veel IT-apparatuur nodig. Succesvol online samenwerken is alleen mogelijk als je zonder onderbrekingen met elkaar kunt communiceren. Als een Teams vergadering of schoollessen om de haverklap worden onderbroken door een slechte verbinding, haken veel gebruikers snel af. Veel bedrijven en particulieren hebben hun IT-apparatuur gedurende corona uitgebreid en geüpgraded. Alles werkt dan vlekkeloos, maar de impact die dit op ons milieu heeft, wordt vaak over het hoofd gezien.
Slechts 35% van de IT-beslissers neemt duurzaamheid mee als criterium bij aankoop.
Zo neemt slechts 35% van de IT-beslissers bij bedrijven duurzaamheid mee als criterium bij de aankoop van nieuwe apparatuur. Vooralsnog hebben zij andere prioriteiten en wegen de hoge kosten niet op tegen de baten. Sterker nog, men wil geen risico lopen en legt daarom de nadruk op snelheid en continuïteit, in plaats van op duurzaamheid.
Hybride samenleving en impact op klimaatdoelstellingen
De productie van de IT-hardware is een belangrijk onderdeel van de milieu-impact aangezien die afhankelijk is van verschillende kritieke grondstoffen. Slechts een klein deel van deze grondstoffen wordt teruggewonnen aan het einde van de levensduur van het apparaat.
De toename in productie zorgt dus voor een zware belasting, maar blijft wel noodzakelijk. Als wordt toegewerkt naar een hybride samenleving, dan moeten werknemers zowel op kantoor als thuis de beschikking blijven houden over goede apparatuur. Maar dan is het wèl interessant om als werkgever te kijken of je op een andere manier een positieve bijdrage kan leveren aan de klimaatdoelstellingen en de circulaire economie.
Dat kan door de hardware niet te willen bezitten (kopen met eigen middelen), maar alleen te gebruiken, via bijvoorbeeld een As-a-Service of andere financieringsoplossing.
Circulaire economie
De circulaire economie wint aan populariteit en corona heeft ook op dit gebied voor een versnelling gezorgd. Consumenten zien in dat zij niet alles meer nieuw willen kopen of willen te bezitten. Tweedehands (refurbisched) apparatuur of een apparatuur in een abonnementsmodel, waarbij het device en bijbehorende diensten (bijvoorbeeld een mobiele telefoon) voor een vast bedrag per maand wordt afgenomen heeft meer voordelen dan datzelfde apparaat nieuw te kopen en dus bezitten. Hetzelfde geldt voor andere IT-hardware.
In veel gevallen is het namelijk interessanter als je IT-apparatuur gebruikt, in plaats van bezit, bijvoorbeeld via een financieringsoplossing. Want waarom zou je eigenaar van apparatuur willen zijn die al vaak voor het einde van de afschrijvingstermijn verouderd is?
Waarom zou je eigenaar van IT-apparatuur willen zijn?
Naast de financiële voordelen (maandelijkse spreiding van de kosten i.p.v. een piekinvestering), biedt een financieringsoplossing ook operationele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de vermindering van een groot aantal administratieve lasten en de milieuvriendelijke verwerking en professionele data cleaning van de apparatuur aan het einde van de levensduur.
De na de gebruiksperiode ingeleverde IT-apparatuur wordt o.a. (refurbished) aangeboden op de tweedehandsmarkten als reparatie niet meer mogelijk is, worden de onderdelen hergebruikt. Op deze manier wordt de lifecycle van de hardware of onderdelen verlengd en neemt het materiaal- en grondstoffengebruik af. Win-win dus, voor mens en milieu.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Een email naar info.nl@econocom.com sturen kan natuurlijk ook.