<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3528674&amp;fmt=gif">

Virtueel verleiden: de showroom anno 2020

“De grote showrooms waar autodealers hun wagens uitstallen zijn over tien tot vijftien jaar zo goed als verdwenen.” Die voorspelling deed Henk van der Kwast, CEO van autobedrijf Stern in een interview met de Telegraaf. De afgelopen 25 jaar is het aantal autodealers bijna gehalveerd door de snelgroeiende populariteit van private lease en de komst van elektrische auto’s. Autodealers moeten innoveren om te overleven en snel ook. In deze blog lees je meer over digitale technologie in de showroom.

Consumenten zitten niet meer te wachten op verkooppraatjes van autoverkopers, ze oriënteren zich steeds vaker online. Iemand die op zoek is naar een nieuwe/andere auto heeft zich goed voorbereid en weet wat 'ie wil. Ze komen enkel nog naar de showroom voor de ‘beleving’, de laatste drempel. Maar hoe vergroot je als autodealer de customer experience bij het kiezen van een auto?

Tablet-showroom

Digitalisering in de showroom

Digitalisering heeft een aanzienlijke impact op de hele automotive value chain; van het design tot engineering en van productie tot sales. Audi was een van de eerste autofabrikanten die deze digitalisering in haar showrooms omarmde. Zo maakt de Duitse fabrikant in haar Audi City showroom in Londen gebruik van grote schermen met hierop informatie over de verschillende modellen. Bezoekers maken via touch pads kennis met alle mogelijke modellen van Audi. Potentiële gebruikers zien zo in een digitale omgeving hun auto, volledig naar wens, tot leven komen.

digitale-showroom

De doorbraak van AR/VR winkelen

Veel kenners verwachtten enkele jaren geleden al dat in 2020 Augmented & Virtual Reality (VR) definitief zou doorbreken in de winkels.

Het idee is goed: je combineert gemak, bijvoorbeeld het winkelen vanuit huis,
met het aanbieden van een extra bijzondere ervaring,
door iemand mee te nemen naar een virtuele showroom
.

Want stel: je bent geïnteresseerd in een nieuwe auto. Je twijfelt alleen nog aan de (kleur)combinatie van het in- en exterieur. Voordat je de knoop doorhakt, wil je jouw favoriete samenstelling nog even in het echt zien. Maar geen enkele dealer in de buurt heeft deze specifieke auto staan. Voorheen had je pech, nu kun je die auto toch levensecht bekijken dankzij Virtual Reality.

Wat is de toegevoegde waarde?

Het kiezen van een nieuwe auto is voor de meeste consumenten super spannend. Je wilt natuurlijk 100% zeker zijn van je keuze, maar dat kan best lastig zijn. Een nieuwe auto is tegenwoordig op honderden verschillende manieren samen te stellen.

Doordat consumenten zich steeds vaker online oriënteren voordat
ze bij een autodealer naar binnenstappen, is het van belang dat
je als dealer meteen je meerwaarde laat zien.

Consumenten stellen van tevoren hun auto samen en zodra ze de winkel in lopen, wordt dir model door product genius geladen. Op deze manier kan de autoverkoper samen met de klant verder kijken naar de mogelijkheden. De opgebouwde virtuele relatie wordt zo gemakkelijk voortgezet in de ‘echte’ wereld.

VR-auto 

Van bezit naar gebruik

Er geen ander marktsegment waar het al zo gebruikelijk is om te gebruiken in plaats van te bezitten. Het leasen van een auto is waarschijnlijk het meest bekende as-a-service abonnementsmodel in de wereld. Dat er nog veel meer van dit soort oplossingen zijn, bijvoorbeeld voor de virtuele verleiders ín de showroom is minder bekend. Er zijn tal van flexibele financieringsmogelijkheden, waardoor digitale innovatie snel kan worden ingezet en de kosten en baten gelijklopen.

Contact

Eens om de (fysieke of virtuele) tafel zitten en van gedachten te wisselen? Vul ons contactformulier in, of stuur een e-mail naar info.nl@econocom.com.  We praten graag met je verder!

 

Econocom, een kwestie van economisch denken.

 

Deel dit artikel op